Kövér emberek, nők és férfiak...

Fotó: Kövér emberek, nők és férfiak...

Kövér emberek, nők és férfiak...

Kövér emberek, nők és férfiak...

Fotó: Kövér emberek, nők és férfiak...

Pár éve még szokatlan volt a 11o kg feletti páciens… mára az üzemorvosi vizsgálatkor a kamionsofőrök közül szinte minden 2-3-dik már átlagosan 130 kg feletti túlsúlyos ember. Teletömött bevásárlókocsik, növekvő étel adagok, illatok és bőség minden bevásárló központban. Ma már sajnos látható, hogy a lakosság 60%-a túlsúlyos, az utcán járva mindenfele elhízott emberek, kövér/túlsúlyos gyerekek. 

Statisztikák (minden második ember elhízott, a súlyos betegségek egyik legfőbb kiváltója)


Elég csak elmúlt 10 év statisztikai számaira pillantanunk:

Ami egyértelműen kitűnik a számokból, hogy a sovány és normál testsúlyúak aránya jelenleg Magyarországon évről évre csökken. Bár zajlik az elhízás elleni küzdelem, de sajnos az elhízottak csökkenése megállt, a túlsúlyosak aránya drámaian emelkedik. Ezek alapján a háziorvosi rendelőkben az elhízáshoz kapcsolódó betegségek megjelenése, mint magasvérnyomás, cukorbetegség, depresszió, daganatos betegségek, bélbetegségek, keringési betegségek már mindennapos. Az élethossz megrövidülése túlsúly és elhízás esetén csak az egyik probléma az elhízás kapcsán, ugyanis az életminőség, amely a pozitív önértékelés, kiegyensúlyozott hangulat, rendszeres mozgásból származó öröm, valamint a kielégítő társas kapcsolatokban gyökeredzik a test egészségén kívül idejekorán beköszönt az életünkbe, sajnos az egyre fiatalabbakéba is.

A kövér nő és férfi 

Fizikai meghatározása a kövérségnek nő és férfi esetében (pl.: ruhaméret, derékbőség, stb.)
A kövérség meghatározására, férfiak esetében a derékbőséget használjuk, vagyis 94 cm feletti átmérő már fokozott megbetegedési rizikót jelent a krónikus betegségek, mint magasvérnyomás, cukorbetegség, keringési betegségek, depresszió, ízületi megbetegedések, daganatok, emésztési zavarok vonatkozásában.

Általánosságban: elhízottnak tekintjük azt a személyt, akinek testtömeg indexe 30 felett van. A kövérség azonban mindig személyre szabott, van aki 3-6 kg többlet esetén már nem érzi magát komfortosan, más pedig több 10 kg-tól szeretne megszabadulni. A közös mindenkiben az ösztönös megérzés, hogy nem maradok egészséges, ha így hízok tovább.

Viselkedésügyi meghatározása (pl.: nem bírja ki egy napig édesség nélkül, a napja fénypontja az étkezés, stb.)

Az agyunk éhségért, evésért élharcos és felelős központja a limbikus rendszer és a tobozmirigy un. „aktivált” állapota. Ennek a területnek folyamatos ingereltsége, folyamatos élvezeti evés, viselkedésbeli torzulásokhoz is vezet. Számos cselekvésünk, így például az étvágy növekedés és falási rohamaink, sajnos nem tudatosulnak, csak miután már a nagy mennyiségű megevett étel feszíti a gyomorfalunkat (ugye ismerős a helyzet: este munkából hazaérkezve szentül megfogadjuk, hogy ma aztán biztosan betartjuk a diétát, de belépve otthonunkba, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, hirtelen eltűnik a korábbi higgadt, tudatos lényünk és észrevétlenül nyúlunk és kontroll nélkül eszünk nemsokára csak a bűntudat marad mg az estéből).


Mentális ismertetői (pl.: bűntudat a tükör előtt, a mérlegre állva, az étkezések után, stb.)

A tükör és a mérleg a két első számú ellenség a túlsúlyos számára, külön kínnal járnak a ruhavásárlások, a próbafülkék kínjai, különösen fürdőruha vásárláskor. Túlsúlyosként életük az izgalom és a lelkiismeretfurdalás -bűntudat között telik el, miközben azon töprengenek, hogy mit esznek majd pár óra múlva, ami ismét gyönyörködtetéssel fogja eltölteni a pocakjukat, máris elfelejtve a fogyást mint cél.

 

A kövér ember legnagyobb ellensége

 

A modern nyugati táplálkozás hátrányainak bemutatása

Az életünk egy fokozód rohanás, így egyre kevesebb időt töltünk el főzéssel, megterítéssel, kényelmes, nyugodt étkezéssel. Az ételfutárok már mindenütt ott vannak, a telefonunkon követhetjük útját a rántott húsunknak, hamburgerünknek. Mindegy, hogy hány órakor rendelünk, 0-24-ben állnak a rendelkezésünkre. Pontosan ugyanúgy, mint az újszülöttek esetében, ha felsír, megetetik. Persze az étel pedig ínycsiklandó, izgalmas és bőséges, tele-tele szénhidráttal, cukorral, finomabbnál finomabb ízesítőkkel.

Az irodai életmód, a home office és az ülőmunka bemutatása

A mozgás, mint zsigereink, belső szerveink rendszeres napi tornája elengedhetetlen a hosszútávú egészség szempontjából. Ülő munkánk kapcsán májunk, epénk, beleink folyamatosan nyomás alatt vannak, ülve még egy mély levegőt sem vagyunk képesek venni, ha már kismértékben előre dőlünk, ekkor rekeszizmunk szinte meg sem mozdul a légvétel kapcsán. A napi munkánk folyamatos izgalma, feszültsége miatt emésztőnedveink keringése gyakorlatilag leáll, és kezdetét veszi egy fokozatosan romló emésztés, felszívódás, önmérgeződés (endotoxémia Dr. Bertók Lórán 2008), amely megfelelő biokémiai légkört teremt az elhízásnak.

A feldolgozott ételek bemutatása

Ételeink ízvilága fantasztikusan bővül évről évre, egyre izgalmasabb kreációk, kombinációk jelennek meg. Ennek sajnos ára van, mert a glikémiás index, vagyis a vércukoremelő képesség az ételekben található finomított cukrok, lisztek révén sajnos egyre emelkedik. Ennek az egyre gyorsabban emelkedő vércukorszintnek, egyre több inzulin felszabadulás lesz a következménye testünkben, ami pedig már igazoltan egy teljes anyagcsere zavar az inzulinrezisztencia előszobája. Fokozódó éhség, egyre nyugtalanabb alvás, parancsoló édesség-kívánás, egyre ingadozóbb hangulat, betegségek iránti fogékonyság a velejárója.

 

A megoldás

 

Az egészséges táplálkozás fontossága

Minden változik körülöttünk, ahhoz, hogy egészségesek maradjunk az étkezésünket is meg kell változtatni, ha nem akarunk idejekorán megbetegedni. A szerencse az, hogy testünkben két anyagcsere rendszer létezik egy ősi, amit a halászó-vadászó életmódunkban (több millió évig) használt a testünk, ez anyagcsere ketontesteket használ fő energia molekulaként (legfontosabb a béta-hidroxi vajsav), ezek a molekulák az agyunkban az energián felül még étvágycsökkentést, teltségérzet fokozást, és közepesen erős antidepresszáns hatást is kifejtenek, vagyis tényleg alkalmassá tesznek minket a napi küzdelmeink, munkánk elviselésére. A probléma csak annyi, hogy ennek a zsíranyagcsere rendszernek a beindításához a napi szénhidrát bevitelünket drasztikusan, tervezetten le kell csökkenteni. Ennek megfelelő kivitelezéséhez kérjük szakember segítségét! Egészséges esetben személyi edzőnk, aki már kipróbált számos étrendet tud segíteni, amennyiben valamilyen krónikus betegségben szenvedünk rendszeresen szedünk gyógyszert pl. vérnyomáscsökkentőt, vagy cukorbetegség elleni gyógyszert forduljunk olyan orvoshoz, aki gyakorlott a fenti diéta terápiás alkalmazásában.

A mozgás, sport bemutatása

„Utálok sportolni, de ha kapok egy tervet bármire képes vagyok, ha nincs tervem, semmi sem fog történni” - mondta az egyik páciensem. A kaizen módszert választottam számára: „minden nap 5 percet járjon fel-alá a szobájában. Egy hónap múlva emelje meg 10 percre, a következő hónapban ismét emelje a mozgásra fordított időt, ne legyen megterhelő, kényelmes legyen a számára, de RENDSZERES legyen!” - Fél év után már mindennap sétált az utcán, elindult a gyógyulás. Nagyon sokat segíthet, ha vesszük a bátorságot és bejelentkezünk egy személyi edzésre, vagy csatlakozunk egy túra-körhöz esetleg kisebb súly esetén fitnesz edzésre.

 

Egyéb hasznos tippek kövér embereknek

 

  • Készítsük el előre ételünket, amiből 2-4 óránként tudunk keveset fogyasztani, így pár nap alatt szelídülhet az éhségünk és beindulhat a „zsírbontó motor”.
  • Nagy siker, ha reggel nem szénhidráttal kezdjük a napot, mert akkor ebédre már farkaséhesek leszünk, egy fehérje ital pl. kiváló gyors napkezdet. Vacsorázzunk, mint egy „koldus” a régi ajánlás szerint! Ezt csak akkor leszünk képesek megvalósítani, ha a konkrét ételt eltervezzük, és elkészítjük így kevésbé lesz küzdelem a mindennapi táplálkozás.
  • Próbáljuk meg „hűteni” érzelmi központunkat erre kiváló a víz fogyasztása az üdítők, cukrozott italok helyett.
  • A megfelelő fehérje bevitel elengedhetetlen testünk, immunrendszerünk, megfelelő teherbírásunk szempontjából. Törekedjünk 1,0-1,3 gr/ideális testsúlykg fehérje napi bevitelére.
  • Ha végképp nem tudunk elszabadulni az édességektől, akkor a minél alacsonyabb cukortatalmú bogyós gyümölcsöket részesítsük előnyben.
  • Végre egy ételcsoport, a zöldségek, amiket fogyaszthatunk, Törekedjünk megszeretni minél több fajtáját! Legyen része napi étkezésünknek, hamarosan számtalan sikeres és pozitív tapasztalat birtokosai leszünk!

 

Amennyiben írásunk felkeltette az érdeklődését és szeretne a témáról többet megtudni, kérje ingyenes 20 perces tájékoztatónkat:  IDŐPONTOT FOGLALOK


 

www.medfood.hu. 


Aktuális ajánlataink

https://webshop.medfood.hu/kategoria-termekek

KUPONKÓD: NYÁR2024

Megnézem a termékeket

KUPONKÓD: NYÁR2024

2024.05.3 éjfélig

TOVÁBB »

TOVÁBB »

Medfood

Jelentkezzen a 20 perces ingyenes konzultációra és töltse le az első vásárlásánál felhasználható 10% kupont!

{{fooldal_webinar_ads_szoveg}}

Ismerje meg diétás programjainkat

Medfood

Testsúlycsökkentő Orvosi Diéta

Testsúlycsökkentő Orvosi Diétánkat Önnek ajánljuk, ha túlsúlya következtében kényelmetlenül érzi magát, esetleg emiatt egészségügyi problémákkal küzd, vagy egyszerűen szeretne lefogyni, egészségesebb életet élni. A program alapja a folyamatos orvosi kontroll, mellyel már rövid idő alatt is maximális biztonságban érhet el látványos eredményt.

A fogyással párhuzamosan végigkísérjük Önt egy teljes életmódváltáson, így segítünk abban is, hogy az eredmény valóban tartós legyen. Prémium minőségű, ételeink között biztosan megtalálja majd a legjobban tetsző ízvilágot. Igazán változatos, személyre szabott étrendjével a diéta sem lesz unalmas.

Medfood

Műtét Előtti Orvosi Diéta

Műtét Előtti Orvosi Diétánkat kifejezetten Önnek dolgoztuk ki ha tervezett műtét előtt áll, de jelenlegi testsúlya akadályozza a beavatkozást, vagy megnehezíti a beavatkozást követő gyógyulási folyamatot. Segítségünkkel biztonságosan, további egészségkárosodás nélkül, megerősített immunrendszerrel érheti el a szükséges testsúlyt a kitűzött műtét időpontjára.

Medfood

Májregeneráló Orvosi Diéta

A MedFood Májregeneráló Orvosi Diéta programjának alkalmazásával egy egészségesebb életmódra tér át, így májának elzsírosodottsága – ultrahangos és vérvételi vizsgálatokkal ellenőrzötten - mérhetően csökkeni fog, miközben testsúlya és testösszetétele is kedvezően változik a program során.

Azért, hogy biztosan és biztonságosan elérje a kitűzött májgyógyulást, a személyre szabott program teljes időtartama alatt orvosi támogatást és folyamatos kontrollt nyújtunk. A májregeneráló étkezéshez a Prodimed tasakos ételeit használjuk, melyek változatos ízvilágainak köszönhetően a program nem lesz monoton és unalmas.

Blog

Stressz csökkentés diétával

Stressz csökkentés diétával

Étkezéssel mondj nem-et a stressznek! Figyeljük meg, hogy amikor stresszesek vagyunk, valószínűleg a kényelmes és gyors ételekhez fordulunk..., „gyorsan bekapok egy hamburgert vagy egy pogácsát”, megállok a gyors kifőzdénél és megeszem egy nagy adag ételt körettel, vagy egy kakaós csigát a büfében. Valljuk be – mindannyiunkban előfordult már, hogy némi vigaszt találtunk egy-egy ízletes étkezésben vagy egy pohár bor mellett, amikor stresszesek vagy idegesek voltunk. Ez azonban tartósan nem jó megoldás.

Diétás karácsonyi asztal...

Diétás karácsonyi asztal...

Karácsony alkalmával a diéta szó igen viccesen hangzik…, megszoktuk, hogy az ünnepek alatt folyamatosan tele van minden asztal finomabbnál finomabb ételekkel és ráadásul - lássuk be -, hogy nem is éppen könnyű és diétás ételekkel. A diéta ilyenkor senkinek sem egyszerű.Kezdődik a Szent-estével, folytatódik a családi látogatásokkal a baráti összejövetelekkel, ahol mindenki kitesz magárért így az ebédek, vacsorák alkalmával nehéz erősnek maradni például a sütihegyekkel szemben… Hogyan lehet így diétázni? - merül fel a kérdés jogosan.

 

A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A túlsúly csökkentésének jelenleg két hatékony módja létezik, vagy egy pontosan megtervezett és végig vitt diéta, vagy sebész segítségével egy a gondosan megválasztott súlycsökkentő műtét. A diéta kapcsán előre meghatározzuk a naponta fogyasztható ételeket, azok mennyiségét. A műtéti megoldás vagy a gyomor térfogatát csökkenti, csökkentve ezáltal az elfogyasztható étel mennyiségét, vagy – az előbbiek mellett még - csökkenti a tápanyagok felszívódását a bélből.